main article
knowledge base > science & nutrition > allergens > legislation and labelling
This article is not yet available in the language you selected

EU regelwetgeving en etikettering

Article index
 Eénduidige etikettering
De Europese Unie heeft regelgeving voor het vermelden van allergenen in voedingsmiddelen vastgelegd in de Verordening (EU) 1169/2011. In bijlage II van deze Verordening zijn de veertien stoffen genoemd, welke verplicht vermeld moeten worden. Sinds december 2014 geldt ook een informatieplicht voor allergenen van niet-voorverpakte producten. De stoffen of producten die allergieën of intoleranties kunnen veroorzaken staan in onderstaande tabel.

Er is een aantal uitzonderingen voor etikettering vastgesteld: o.a. geraffineerde sojaolie, dextrose en glucosestroop uit tarwe en plantensterolen uit soja.

Tabel 1: Wettelijke lijst van stoffen of producten die allergieën of intoleranties veroorzaken
Voedselbestandeel Specifiek Productvoorbeelden
Glutenbevattende granen en -derivaten tarwe, rogge, haver, gerst , khorasantarwe tarwebloem, tarwevezel, tarwezetmeel, verdikkings- of bindmiddel op basis van glutenbevattende granen, rusk, broodkruimels, gehydrolyseerd tarwe-eiwit
Schaaldieren en -derivaten   krab, kreeft
Ei en -derivaten   ei, eierdooier, pasta, mayonaise, dressings, soepen
Vis en -derivaten   zalm, tonijn
Pinda’s en -derivaten   pinda, pindaolie
soja en -derivaten   soja-eiwit, soja-bloem, tofu, soja-bonen, lecithine, gehydrolyseerd soja-eiwit, soja-concentraten, soja-isolaat
Melk en -derivaten   melk, melkpoeder, boter, pudding, kaas, yoghurt, ijs, wei,, gehydrolyseerd wei-eiwit, caseïne, caseïnaten, lactose
Noten en -derivaten amandelen, paranoten (Braziliaanse noten), cashewnoot, , hazelnoten, walnoten, pindanoot, pistachenoten, pistachenoten, pecannoten, Spijs, marsepein, pesto
Selderij en -derivaten   knolselderij, bladselderij, selderijzaad
Mosterd en -derivaten   mosterdzaad, mosterd, mosterdkiemplant
Sesamzaad en -derivaten   sesamzaad, sesamolie
Zwaveldioxyde en sulfieten (>10 ppm) zwaveldioxide, sulfiet, E220-E228 gedroogd fruit, aardappelproducten
Lupine en -derivaten   lupine-eiwit, lupine-bloem
Weekdieren en -derivaten   mosselen, inktvisringen, slakken

Eénduidige etikettering

De consument moet geïnformeerd worden over veertien wettelijke allergene stoffen die bij de bereiding van het product gebruikt zijn sinds de invoering van allergenenwetgeving. De aanwezigheid van deze allergenen moet vermeld worden op het etiket wanneer één of meer van deze stoffen gebruikt zijn bij de bereiding van het product.

Allergenen kunnen echter ook op onbedoelde wijze in producten terecht komen. Bijvoorbeeld door het achterblijven van productresten op apparatuur. Dit heet kruisbesmetting. Het vermelden van kruisbesmetting op het etiket is niet wettelijk verplicht, want deze allergenen zijn niet als ingrediënt gebruikt.
Voor een allergische consument maakt het echter niet uit hoe een allergeen in een product is gekomen, maar dat het erin zit. Het is dus verstandig als fabrikanten kruisbesmetting met allergenen voorkomen. Dit kan door middel van het opzetten van een degelijk allergenenmanagement systeem (zie hoofdstuk Allergenenmanagement).

Bernadette Besselink, Voedingsmiddelentechnologie, Den Bosch
Bijgewerkt door Marjan van Ravenhorst, Bregje Kroeze-Krebbers, Allergenen Consultancy (ook voor meer info)


forumReply to this article
All fields are required. Your personal information will not be displayed on our website. Hyfoma does not supply machines, but only refers to the companies that do. Most of the suppliers listed supply machines for the food industry, and do not produce food themselves.

Name: Email:
Function: Company: