main article
knowledge base > financial & industry > fish-processing Holland > smokehouses (salmon and eel)
This article is not yet available in the language you selected

Rokerijen (zalm en paling)

Article index
 Beschrijving van de sector
 Structuur
 Werkgelegenheid en toegevoegde waarde
 Grondstof
 Markt

Beschrijving van de sector

Hier worden bedrijven bedoeld die zijn gespecialiseerd in het roken van paling en zalm en makreel. Er zijn ook andere bedrijven die beschikken over rookcapaciteit. Dit geldt met name voor enkele haringverwerkers.

Structuur

De sector bestaat uit zo'n 20 rokerijen met een gezamenlijke omzet van rond 90 miljoen euro. Sinds 1995 zijn een aantal rokerijen in opkomst waaronder ook nieuwe bedrijven. De meeste bedrijven zijn relatief klein. Drie kwart van hen heeft een omzet tussen 1 en 5 miljoen euro. De meeste rokerijen zijn zowel actief of binnenlandse als buitenlandse markten.

Werkgelegenheid en toegevoegde waarde

In de rokerijen werken ruim 300 mensen. Van hen werkt 25% in tijdelijk dienstverband. De toegevoegde waarde van de rokerijen ligt in de orde van 30 miljoen euro. Dit is rond 30% van de omzet.

Grondstof

Het aanbod van zalm en paling voor rokerijen is eerder te groot dan te krap omdat beide soorten worden gekweekt. Uit de ontwikkeling van de import uit Noorwegen blijkt hoe snel de verwerking van zalm in Nederland is toegenomen. Een deel van deze zalm is bestemd voor de versmarkt.

Tabel 1 Invoer van verse en bevroren zalm (ton)
  1995 2000 2005
Noorwegen 7.800 15.400 17.100
Schotland 300 900 1.200
Bron: Unctad (Noorwegen), Comext (Schotland).

Markt

Ruim de helft van de afzet is bestemd voor binnenlandse afnemers. De belangrijkste klanten zijn de binnenlandse visgroothandel en grootwinkelbedrijven. Uit cijfers van GfK blijkt dat de Nederlandse detailhandelsomzet in gerookte zalm sinds 2000 is gestegen met 50%.

bron: LEI; informatie: lei@wur.nl

forumReply to this article
All fields are required. Your personal information will not be displayed on our website. Hyfoma does not supply machines, but only refers to the companies that do. Most of the suppliers listed supply machines for the food industry, and do not produce food themselves.

Name: Email:
Function: Company: