news
News

Vreemde vondst in Belgische diepvriesgroenten

Wednesday 2 June 2010

In ruim twee jaar kreeg het Europees meldingssysteem voor voedselveiligheid RASFF zes berichten over vondsten van dode muizen in consumentenverpakkingen van diepvriesgroenten uit België. Een woordvoerder van Vegebe, de federatie van Belgische groente- en fruitverwerking, betreurt de vondsten maar noemt ze ondanks alle voorzorgsmaatregelen niet te voorkomen.

De Belgische diepvriesgroentesector is marktleider in Europa en steunt sterk op export. "Voor diepvriesbedrijven zijn deze meldingen dan ook een doorn in het oog", laat beroepsfederatie Vegebe weten. Het gaat hier evenwel niet om een voedselveiligheidsprobleem, stelt een woordvoerder. "Een aantal landen lijkt specialist in het melden van dit soort gevallen, terwijl het in andere landen een non-issue is".

Finland deed vorige week nog melding van een muizenkop in wokgroenten. Dergelijke vondsten kunnen tot terugroepacties leiden. "Er is sprake van overacting door sommige lidstaten", zegt Vegebe. "We zien dat ze met publicaties in dagbladen consumenten oproepen om de groenten niet te consumeren. Het is natuurlijk betreurenswaardig als dergelijke vondsten worden gedaan, maar ondanks alle voorzorgsmaatregelen is het niet te voorkomen".

link to website