news
News

Vlies van eierschaal krijgt heilzame toepassingen

Friday 16 July 2010

"Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het vlies aan de binnenkant van een eierschaal gezondheidsbevorderende stoffen bevat en de menselijke huid kan beschermen tegen schadelijke stoffen'', aldus directeur Alex Fitié van het Wageningse kennisbedrijf Feed Innovation Services (FIS). Het vlies is daarom geschikt om er onder meer antirimpelcrème en brandwondenzalf van te maken.

Feed Innovation Services heeft subsidies gekregen om uit te zoeken welke producten op basis van het eiervlies op de markt kunnen worden gebracht voor mens en dier. FIS werkt samen met het eiverwerkend bedrijf Schaffelaarsbos uit Barneveld. Dit bedrijf vermaalt onder andere eierschalen tot veevoeder. Schaffelaarsbos ontwikkelt nu een techniek om het eiervlies te scheiden van de harde schaal zodat van het vlies een apart poeder kan worden gemaakt.

"Het vlies is een restproduct, dat nu nog wordt weggegooid'', aldus FIS-directeur Fitié. ''Het vlies beschermt het ongeboren kuiken tegen schadelijke invloeden van buitenaf, die door de poreuze schaal zouden kunnen dringen. Nu is bewezen dat de stoffen in het membraan micro-organismen afweren en nuttige toepassingen kunnen krijgen".

link to website