news
News

Twaalf Vlaamse vaartuigen vissen met duurzame sumwing

Tuesday 1 June 2010

Vanaf 8 juni vissen twaalf Vlaamse vaartuigen in de Golf van Biskaje met de duurzame sumwing-techniek. De sumwing is een hydrodynamische, ophaalbare vleugel waaraan het net bevestigd is. In tegenstelling tot de traditionele boomkorvisserij sleept de sumwing niet over de zeebodem, waardoor de bodem nauwelijks wordt omgewoeld. Bovendien sparen de vaartuigen makkelijk 15 tot 20 procent brandstof.

De sumwing is een semi-zwevende visserijtechniek die in Nederland werd ontwikkeld. Het idee is afkomstig uit de vliegtuigbouw. Het Zeebrugse metaalbedrijf Gardec mag ze onder licentie produceren. Inmiddels zijn al twaalf Vlaamse vissersvaartuigen met de duurzame techniek uitgerust. Ze vertrekken eerstdaags naar de Golf van Biskaje om er op tong en zeeduivel te vissen.

"We kunnen op dezelfde soorten vissen", zegt Danny Vlietinck, reder van de Z.483, die ook al met een sumwing uitgerust is. "Ook de volumes zijn min of meer dezelfde. Het grote verschil is dat we de bodem minder beroeren, waardoor we minder ondermaatse vis en organismen zoals zeesterren moeten teruggooien".

Minstens even belangrijk in deze tijden van crisis is het financieel voordeel. "Met de sumwing bespaar ik nu al tot een kwart van de brandstof. Dat is nodig, want de investeringen zijn niet min. Zo heb ik voor de sumwing zelf 47.000 euro betaald en voor nieuwe motoren en schroef 680.000 euro".

link to website