news
News

Onderzoekers ontdekken stabiele emulsie

Monday 23 April 2007

Utrechtse onderzoekers hebben een emulsie gemaakt die niet vanzelf ontmengt. Tot nu toe dacht men dat er altijd ontmenging plaatsvindt bij emulsies. Een andere unieke eigenschap van deze emulsie is dat de oliedruppeltjes in water spontaan een bepaalde grootte aannemen. De chemici beschreven het bijzondere mengsel in Physical Review Letters van 12 april.

Een emulsie is een mengsel van water en een vloeistof die niet of nauwelijks met water mengt (zoals olie). Mayonaise bijvoorbeeld is een emulsie van olijfolie in water. Olijfolie mengt zich niet vanzelf met water. Pas na goed roeren ontstaat er een emulsie: een mengsel van minuscule oliedruppeltjes in het water. Als er niet meer wordt geroerd, vloeit de olie direct weer samen. Om dit proces te vertragen is een emulgator nodig. Voor mayonaise is eigeel die emulgator. Doordat het eigeel rondom de olijfoliedruppeltjes gaat zitten, kunnen deze niet meer samenvloeien. Het kan jaren duren voordat water en olie geheel ontmengen, maar uiteindelijk gebeurt het wel. De emulgator vertraagt het proces, maar kan het niet stoppen.

Stabiele emulsie
Onderzoekers van het Utrechtse Van ’t Hoff Laboratorium voor Fysische en Colloïd Chemie hebben nu een emulsie gemaakt die niet spontaan ontmengt, ook niet na lange tijd. De oliedruppeltjes blijven in het mengsel verspreid. Ze hebben zelfs een bepaalde voorkeursgrootte. Als er grotere oliedruppels in de emulsie aanwezig zijn, delen die zich spontaan op in kleinere oliedruppels. En in een emulsie met relatief kleine druppels groeien ze vanzelf aan tot hun voorkeursgrootte.

link to website