news
News

nVWA controleert strenger op groente en fruit van buiten de Europese Unie

Tuesday 13 July 2010

Om te voorkomen dat groente en fruit op de markt komen die de gezondheidsnormen overschrijden, controleert de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) bij een aantal land/productcombinaties strenger op bestrijdingsmiddelen. Dit is mogelijk door de komst van de Europese Verordening 669/2009 die per januari 2010 geldt. Op basis van deze verordening kunnen monsters van door de Europese Commissie aangewezen groente en fruit uit bepaalde landen bij invoer worden vastgehouden en gecontroleerd. De partij wordt pas vrijgegeven als blijkt dat er geen residuoverschrijdingen gevonden zijn. Aanvullend krijgen op basis van eigen eerdere resultaten van de nVWA bepaalde producten uit Thailand, India, Egypte, Hongkong/China en Argentinië extra aandacht.

Van januari 2008-december 2009 zijn 33 overschrijdingen van de gezondheidsnormen waargenomen, met name bij producten uit Thailand en India. In het laatste halfjaar zijn slechts twee overtredingen waargenomen.
..
Controles
De nVWA controleert steekproefsgewijs en risicogericht. Producten die gezondheidsnormen overschrijden worden zo mogelijk uit het handelskanaal gehaald. Ook worden andere Europese lidstaten op de hoogte gebracht van overschrijdingen via het Europese Rapid Alert System.

In 2010 voert de nVWA minder controles uit bij Nederlandse exportproducten. Importproducten van buiten de Europese Unie worden vaker gecontroleerd. Inmiddels ondervinden aangewezen soorten groenten en fruit uit Thailand en de Dominicaanse Republiek een strenger controleregiem op basis van Verordening (EG) nr. 669/2009. Daarnaast krijgen op basis van eigen eerdere resultaten de volgende producten extra aandacht:
  • Thailand: kruiden, pepers
  • India: kruiden, vruchtgroenten
  • Egypte: perziken, aardbeien, vruchtgroenten, bonen
  • Hongkong/China: choi sam (Chinese broccoli)
  • Argentinië: appels

link to website