news
News

Listeriabacterie, een onderschat probleem

Monday 13 August 2007

De listeriabacterie maakt veel meer mensen ziek dan tot nu wordt aangenomen. Uit officiële cijfers blijkt dat de bacterie, die onder meer voorkomt op gerookte zalm, gekookte ham en zachte kaas, elk jaar leidt tot tientallen ernstig zieken en doden. Het daadwerkelijke aantal besmettingen ligt waarschijnlijk veel hoger, zegt arts infectieziekten Jim van Steenbergen van het RIVM. De bacterie is bijzonder, omdat deze ook bij lage temperaturen in de koelkast gewoon doorgroeit.

De listeria-bacterie is een hardnekkige ziekteverwerker, die vaker toeslaat dan wordt gedacht. De bacterie, die bijvoorbeeld op verpakte vis, gekookte ham en zachte en rauw-melkse kazen voorkomt, kan bovendien overleven en zelfs blijven groeien in de koelkast. Jim van Steenbergen, arts voor infectieziekten bij het RIVM, meent dat het aantal besmettingen hoger ligt dan de officiële cijfers. En de terwijl de laatsten al weergeven dat er jaarlijks tientallen mensen ziek worden en er ettelijke aan overlijden.

Het VWA meent dat verkorten van de houdbaarheidsperiode een afdoende oplossing kan zijn, maar Van Steenbergen denkt dat m.n. de risicogroep alleen maar kan kiezen voor laten staan van deze etenswaren.

link to website