news
News

Inkrimpen veestapel levert vooral verliezers op

Monday 10 May 2010

Uit cijfers van Eurostat blijkt dat de rundveestapel in de EU in 2009 vrijwel gelijk gebleven is ten opzichte van 2008. In december 2009 telde de Europese Unie 88,3 miljoen runderen. Intussen wijst een onderzoek van Wageningen Universiteit uit dat een inkrimping van de veestapel om de milieudruk te verminderen, in economische termen vooral verliezers en weinig winnaars oplevert.

In Frankrijk worden met 19,2 miljoen dieren de meeste runderen gehouden, 1 procent minder dan in 2008. De Duitse rundveestapel daalde met 0,7 procent naar 12,9 miljoen dieren. In Groot-Brittannië, nummer drie, nam het aantal dieren met 0,7 procent toe naar 10 miljoen. Een opvallende verschuiving vindt plaats in Roemenië, waar de omvang van de veestapel met 6,7 procent afnam naar 2,5 miljoen. In België neemt het totaal aantal runderen af met 0,4%, zo blijkt uit de voorlopige resultaten van de landbouwenquête die in eigen land werd gehouden.

Intussen wijst uit een onderzoek van Wageningen Universiteit uit dat een inkrimping van de veestapel in Nederland om de milieudruk te verminderen, in economische termen vooral verliezers en weinig winnaars oplevert. In het onderzoek is een theoretisch scenario geschetst om de economische gevolgen van een krimp van de veestapel in kaart te brengen.

link to website