news
News

Hygiënisch schone productie door Hygienic Design-behuizingen

Wednesday 29 April 2009

Verordening nr. 852/2004 van het Europese Parlement en de Europese Raad inzake levensmiddelenhygiëne bepaalt dat voor productiesystemen in de Food-industrie hygiënische uitrusting moet worden gebruikt. Voor de toepassing van behuizingssystemen in de levensmiddelenindustrie biedt Rittal machine- en installatiebouwers speciaal ontwikkelde Hygienic Design-behuizingen. Het “BG-PRÜFZERT“-symbool geeft aan dat deze behuizingen veilig en hygiënisch zijn.

De verordening nr. 852/2004 van het Europese Parlement en de Europese Raad zegt o.a. dat productiesystemen zodanig gebouwd, gebruikt en onderhouden moeten worden dat het risico van besmetting zo gering mogelijk is. Oppervlakken van uitrusting, vooral de vlakken die met levensmiddelen in aanraking komen, dienen hygiënisch schoon te worden gehouden en moeten gemakkelijk te reinigen zijn. Wat behuizingstechniek betreft, zijn deze eisen in de machine- en installatiebouw echter nauwelijks nog gerealiseerd

Als ’s werelds toonaangevende aanbieder van systemen voor behuizings- en schakelkasttechniek zet Rittal met zijn serie Hygienic Design-behuizingen nieuwe normen in de levensmiddelenindustrie. De producent biedt een compleet nieuw ontwikkelde serie behuizingen van roestvast staal aan, met de beste oppervlakte-eigenschappen en die snel en gemakkelijk te reinigen zijn. De behuizingen bevatten bijvoorbeeld geen spleten of scharnieren aan de buitenkant waarin zich bacteriën of andere micro-organismen kunnen nestelen of vermeerderen. Ook details zoals stelvoeten zijn zodanig geconstrueerd, dat na de installatie alle schroefdraad in de behuizing wordt verborgen.

Elke Hygienic Design-behuizing is standaard uitgerust met een 30 graden naar voren gekanteld dak wat een optimaal zicht biedt. Hierdoor kan er niets op het dak worden gelegd of gezet. Vloeistoffen die bijvoorbeeld na het reinigen met de stoomstraal op het dak achterblijven, lopen snel weg. Ook de kabelinvoer voldoet aan de strengste hygiëne-eisen, want ook die bevat geen schroefdraad aan de buitenkant.

Dat de Hygienic Design-behuizingen aan de hoge eisen van de levensmiddelenindustrie voldoen, wordt sinds april 2008 bevestigd door het "BG-PRÜFZERT"- symbool, toegekend door de test- en certificeringsinstantie van de bedrijfsvereniging van de voedings- en genotmiddelenindustrie. De nieuwe behuizings- en kastenserie ontving de onderscheiding “Hygiene geprüft“ en daarmee het bewijs van een betrouwbaar product dat de gezondheid niet schaadt.

Op de Anuga FoodTec in Keulen en HygieniCon in Karlsruhe presenteerde Rittal naast zijn programma wandbehuizingen ook een nieuw klantspecifieke bedieningsbehuizing voor de mens/machine-interface. Voor het bedienen van machines en installaties in hygiënekritische processen in de levensmiddelenindustrie zijn nu gemakkelijk reinigbare en zeer functionele bedieningssystemen in de beschermklasse IP 66 beschikbaar.




link to website