news
News

HiFri wint Food Valley Award 2007 met 'frituren zonder vet'

Tuesday 9 October 2007

De revolutionaire methode van HiFri BV uit Breda om frites en snacks af te bakken zonder frituurvet, is vandaag beloond met de Food Valley Award 2007. "De volksgezondheid is zeer gediend met deze totaal nieuwe manier met behulp van hete lucht", vond de jury. De award werd uitgereikt tijdens de Food Valley Conferentie in Ede.

Het idee voor HiFri (High Tech Frying) komt van TNO. Frituren zonder vet levert niet alleen voordelen op voor de volksgezondheid (denk aan obesitas ten gevolge van vetten), maar ook voor de arbeidsomstandigheden. Medewerkers in restaurantkeukens en cafetaria’s hoeven bijvoorbeeld niet meer met spetterend vet te werken. De angst dat de snacks zacht worden door toepassing van stoom is onterecht, want er wordt droge stoom gebruikt. Directeur Ariaan Verdaasdonk toonde zich blij met de prijs: "De award is voor ons een teken dat we op de goede weg zijn. Het is voor ons een belangrijke waardering."

Eerste pilots komende maand
De HiFri is nu zover doorontwikkeld dat de eerste pilots de komende maand kunnen starten. Verdaasdonk richt zich daarmee op onder meer bedrijfsrestaurants en scholen, waarvan de exacte locaties nog niet bekend zijn. In het eerste kwartaal van 2008 hoopt Verdaasdonk de HiFri commercieel te kunnen uitrollen. Het streven is dat de consument geen verschil proeft met traditioneel in vet gefrituurde snacks en frites. "Onze ambitie is dat we in staat zijn om de smaakbeleving en het type product te evenaren. Wij durven de weddenschap wel aan." In scholen en bedrijfsrestaurants kan de HiFri het frituren in vet vervangen, in cafetaria’s verwacht Verdaasdonk dat de consument de keus krijgt tussen producten die met de HiFri zijn afgebakken of in frituurvet. Op de lange termijn is het denkbaar dat consumenten voor thuis ook een apparaat kunnen aanschaffen die de frituurpan kan vervangen.

link to website