news
News

"Bio-ethanol kan graanmarkt stabiliseren"

Monday 10 May 2010

Volgens LTO Nederland moet meer graan worden verwerkt tot bio-ethanol als er in de EU een graanoverschot is. Bij een tekort moet er minder graan verwerkt worden en meer bio-ethanol geïmporteerd worden. Dit leidt tot een stabielere graanprijs en evenwichtigere prijzen in de landbouwsector in het algemeen, concludeert onderzoeksinstituut LEI in een rapport.

Een stabielere graanprijs in Europa is mogelijk als periodieke graanoverschotten worden verwerkt tot bio-ethanol. Tot die conclusie komt het LEI. Het onderzoeksinstituut gaat uit van de situatie in 2020 wanneer 10 procent van alle transportbrandstof in Europa moet bestaan uit biobrandstoffen.

De graanprijs vertoonde de afgelopen jaren heftige schommelingen: in 2007 steeg de prijs tot boven de 250 euro per ton en daalde in 2008 tot ongeveer 100 euro per ton. De EU-graanprijs is niet alleen belangrijk voor de graansector. Door de spilfunctie van de graanprijs werken sterke prijsfluctuaties ook door in prijzen van andere producten zoals aardappelen, maïs en grove groenten.

link to website