main article
branches > bakery > pastry > chocolate teacake
This article is not yet available in the language you selected

Zoen

Article index
 Productieproces zoen
 Wafel
 Vulling
 Zoen
Een zoen, de voormalige negerzoen, is een lekkernij die bestaat uit een toef eiwitschuim op een wafel bedekt met een dunne laag chocolade.
Er zijn verscheidene varianten op de ‘neger’zoen, zoals witte of pure chocolade zoenen, maar ook zoenen met een marshmallowachtige vulling. Deze laatste hebben een steviger en meer kruimig koekje in plaats van een wafel. Hieronder wordt het productieproces beschreven van een zoenachtig product.

Productieproces zoen

Wafel

De wafel van een zoen heeft een ronde vorm en is ongeveer 1,5 cm dik. Voor het productieproces van een wafel wordt verwezen naar het artikel ‘Wafel’. De wafels worden na productie in een toevoermachine geplaatst.

Vulling

In het geval van een standaard zoen bestaat de vulling uit een mengsel van eiwit en glucosestroop. De marshmallowachtige vulling bevat daarnaast nog gelatine voor een steviger schuim.
Het eiwit wordt in water opgelost tot de gewenste eiwitconcentratie. In een andere tank wordt de glucosestroop verhit tot een temperatuur van ongeveer 115°C. In een grote mixer worden de glucosestroop en eiwitoplossing samengevoegd en wordt het mengsel opgeklopt tot de gewenste luchtigheid en stevigheid.

Zoen

Een toevoermachine zorgt ervoor dat de wafels precies goed op de loopband liggen, zodat de gewenste hoeveelheid vulling exact op het midden van de wafel wordt gespoten. Het geheel wordt door een koeltunnel geleid, waarna de vloeibare chocolade over het geheel wordt gegoten. Overtollige chocolade wordt van de zoenen afgeblazen. Door de wafels op een rooster over een chocoladebad te leiden, kan eveneens de onderkant van de wafels worden bedekt met chocolade.
Vervolgens worden de zoenen gekoeld in een koeltunnel om de chocolade te laten harden. Na een kwaliteitscontrole worden de zoenen handmatig in trays geplaatst, waarna een verpakkingsmachine de trays in plastic verpakt. Tot slot worden de dozen door een verpakkingsmachine in elkaar gezet, de trays er handmatig ingeschoven en de verpakking automatisch gesloten.

forumReply to this article
All fields are required. Your personal information will not be displayed on our website. Hyfoma does not supply machines, but only refers to the companies that do. Most of the suppliers listed supply machines for the food industry, and do not produce food themselves.

Name: Email:
Function: Company:

process description

chocolate teacake

Process description is not yet available in English, only in Nederlands