news
News

Test-Aankoop: "Nog te veel sulfiet in wijn"

Montag 3 Dezember 2007

De Europese wetgeving omtrent de toegestane hoeveelheid sulfiet in wijn is te laks. Dat stelt Test-Aankoop in een persbericht naar aanleiding van de publicatie van de wijngids die de consumentenorganisatie jaarlijks op de markt brengt. Een Europese richtlijn uit 2005 verplicht de aanwezigheid van sulfiet te vermelden wanneer de dosis meer bedraagt dan 10 mg/l. Dat is volgens Test-Aankoop een goede zaak maar toch hekelt de consumentenorganisatie nog steeds de algemene toegelaten hoeveelheden.

Test-Aankoop bekritiseert de lakse wetgeving en eist dat lagere sulfietgehaltes worden opgelegd. "Overigens blijken wijnbouwers zelf al heel wat minder sulfiet te gebruiken in de praktijk", klinkt het. In de nieuwe Wijngids 2008, waarin ook 62 rode bordeauxwijnen werden onderzocht, bleek zelfs geen enkele bordeauxwijn boven de toegelaten hoeveelheid sulfiet te zitten. De toegestane hoeveelheid verschilt van wijnsoort tot wijnsoort.

Sulfiet of zwaveldioxide (SO2) is een substantie die aan wijn wordt toegevoegd om ervoor te zorgen dat die goed bewaart en niet oxideert. Te veel sulfiet geeft de wijn een zwavelige smaak met een nare nasmaak en kan aanleiding geven tot hoofdpijn, misselijkheid, spijsverteringsproblemen en allergische reacties. Dankzij de moderne vinificatiemethodes kan het sulfietgehalte fors worden teruggeschroefd.

link to website