news
News

Melamine-vervuilde melkpoeder duikt opnieuw op in China

Montag 12 Juli 2010

De Chinese autoriteiten hebben in ten minste twee provincies opnieuw zuivelproducten met de chemische stof melamine aangetroffen. Volgens een onderzoekscommissie is het mogelijk dat handelaars vervuilde melk hebben aangekocht die eigenlijk vernietigd moest worden. In 2008 werden 300.000 Chinese kinderen ziek na het drinken van met melamine vervuilde melk.

De staatsmedia in China berichtten vorige week dat 76 ton melkpoeder in beslag werd genomen door vervuiling met melamine. De melkpoeder is aangetroffen in de provincie Gansu en bevatte tot vijfhonderd keer de toegestane hoeveelheid melamine. Die stof wordt toegevoegd aan met water verdunde melk om ze rijk aan proteïne te doen lijken en ze zo door kwaliteitstesten te loodsen.

De politie wist te achterhalen dat de melkpoeder afkomstig is van de Dongyuan melkfabriek in Minhe, gelegen in Noordwest-China. Het is volgens de onderzoekscommissie mogelijk dat handelaars vervuilde melk hebben gekocht die eigenlijk vernietigd had moeten worden na het melamineschandaal in 2008. De politie werd getipt door een controlelabo waar Dongyuan melkmonsters naartoe had gestuurd. De politie vermoedt dat de melkfabriek wou weten hoeveel melamine de melk bevatte zodat ze zou weten hoeveel de melk verdund moest worden voor verkoop.

link to website