news
News

Elopak BV - Geavanceerd kleurstandaardisatiesysteem (ACS)

Donnerstag 19 Oktober 2006

Elopak heeft in de loop van 2001 een nieuw UV-flexodrukproces in de verpakkingsindustrie gerealiseerd, waarbij UV-inkten worden ingezet die met UV-lampen worden gedroogd. Met het inzetten van UV-inkten worden emissies naar de lucht van ethanol en andere vluchtige stoffen voor 100% vermeden, aangezien UV-drogende inkt 100% oplosmiddelvrij is.
Door de hoge viscositeit en snelle droging is met UV-inkten, in tegenstelling tot conventionele oplosmiddelinkten, een zeer fijn raster te bereiken. Elopak past daarom in het nieuwe UV-flexodrukproces het, in de UV-offset, bekende process printing toe, waarbij het aantal kleuren wordt beperkt tot de drie bekende basiskleuren (yellow, magenta en cyaan) en zwart. Hiermee wordt bereikt dat het aantal drukkleuren wordt beperkt en inktafval zoveel mogelijk wordt vermeden.
De kwaliteitseisen van de klant ten aanzien van flexodruk worden echter steeds hoger, zodat Elopak niet meer kan volstaan met de vier vaste basiskleuren. Elopak heeft derhalve een PMS-kleurvervangend systeem ontwikkeld, waarbij wordt gedrukt met zeven vaste basiskleuren. De UV-inkt van deze basiskleuren zal kant en klaar moeten worden aangeleverd door inktleveranciers. Het Advanced Colour Standardisation (ACS) waarmee in rasterdruk tenminste 1 miljoen kleuren moeten worden verkregen, zal inzicht geven in de combinatie van maximaal drie basiskleuren om te komen tot de gewenste (PMS-)kleur.
Het is een elektronisch proces, waarmee een digitaal ontwerp van volvakken, tintvakken, verlooptinten en afbeeldingen kan worden vertaald naar kleurseparaties in maximaal drie basiskleuren.< br/>
Voordelen project:

Milieuverdienste:
- Minder verbruik oplosmiddel en gereduceerde uitstoot oplosmiddel
- Minder substraatafval door minder opstartafval
- Minder inktafval (door volledige uitsluiting van kleurwissels) en minder inktvoorraad
- Minder wassen en reinigen door eliminatie kleurwissels
- Minder boardafval.

Economische gegevens:
Voor implementatie van ACS geldt een terugverdientijd van 1,3 jaar.

link to website