news
News

Een 6 beds extruder voor Mentos

Montag 26 April 2010

Celsius heeft, in samenwerking met Perfetti Van Melle Benelux BV uit Breda, een 6 beds extruder ontworpen voor het verwerken van deeg. Hierbij zijn alle reinigings- en verwarmingsmogelijkheden op een zo compact mogelijke manier verwerkt in één machine.

Het productieproces van Mentos is strikt geheim, maar graag lichten we een tipje van de sluier op over de ontworpen 6 beds extruder. Deze machine is door Celsius ontworpen volgens het pakket van eisen van Perfetti Van Melle.

De schroeven in de extruderbak persen deeg door de uitloop naar buiten in lange strengen. De 6 uitlopen zijn voor 6 verschillende productielijnen en kunnen onafhankelijk bediend worden, hierdoor is het voortaan mogelijk om verschillende smaken deeg naast elkaar te persen.

Het deeg dient op temperatuur te blijven. Hiervoor stroomt water van 40 graden door de dubbelwandige delen van de machine. De extruderbak is voorzien van een teflon coating zodat het deeg niet aan de wand kan kleven.

Een goede en eenvoudige reiniging was één van de eisen van Perfetti Van Melle. Voor het reinigen stroomt de gehele machine vol met water dat verwarmd wordt door de machine zelf. Het warme water weekt de bak en schroeven schoon en stroomt daarna samen met de resten weg via een direct aangesloten afvoer.

De 6 beds extruderbak is erg belangrijk in het productieproces van Mentos. Om zo min mogelijk productieverlies te lijden, moest de installatie, de ombouw en het testdraaien plaatsvinden tussen kerst en nieuwjaar. Met maar enkele dagen ter beschikking betekende dat voor Celsius een exacte levertijd en "faillure no option".

De samenwerking met Van Beek/Celsius bestaat nu ondertussen al een kwart eeuw! Over het laatste project met de 6 beds extruder vertelt de heer John Boeren, Projectleider TD Bereiding bij Perfetti Van Melle. "Het gaat hier om een machine, die volledig volgens onze specificaties door Celsius is ontworpen. Alle spoel- en verwarmingsmogelijkheden zijn verwerkt in één machine en zo compact mogelijk. Met de vorige machine werkten we al zo'n 20 jaar en deze moest vervangen worden. We hebben toen een heel pakket van eisen opgesteld vanuit zowel engineering, productie als schoonmaak. Deze eisen en wensen hebben we samen met Celsius vertaald in deze unieke machine. De samenwerking verliep hierbij perfect!"

link to website