news
News

Duitse varkenshouderij verovert marktaandeel

Montag 19 Juli 2010

De structuur van de Duitse varkenshouderij is gezonder dan gedacht, zo blijkt uit cijfers van het aantal varkenshouders, de varkensvleesproductie en de export. De sector toont de laatste jaren een duidelijke groei en komt sterk voor de dag in vergelijking met de concurrentie van binnen en buiten Europa. Dat benadrukt Franz-Josef Möller, voorzitter van de commissie varkensvlees van de landbouworganisatie Deutsche Bauernverband.

Frans-Josef Möller spreekt zich niet uit over de bedrijfsresultaten van individuele varkenshouders, maar is wel van oordeel dat de Duitse varkenshouderij de internationale concurrentie aan kan. "In vergelijking met onze belangrijkste concurrenten in de EU, komt de Duitse varkenshouderij goed voor de dag, evenals in vergelijking met Noord-Amerika en Brazilië. Wij hebben marktaandelen kunnen veroveren, zowel op Europese als op internationale markten".

"De voorbije 10 jaar is de binnenlandse varkensvleesproductie ongeveer 20 procent toegenomen, de export is zelfs verviervoudigd. Bij een onveranderde binnenlandse consumptie is de zelfvoorzieningsgraad met bijna 30 procent gegroeid tot zowat 110 procent”, illustreert Möller met enkele cijfers. Volgens Möller hebben de varkenshouderij en de verwerking zich ontplooid als een sector waar de aanwezige mogelijkheden zijn benut. Zo werden jaar na jaar nieuwe records in slachthuizen neergezet wat het aantal varkens aan de slachthaak betreft.

link to website