news
News

Continue batch tumbler voor vleesverwerking

Dienstag 17 Oktober 2006

De continu batch tumbler is een nieuwe procesinstallatie, ontwikkeld door Proval Innovations. In de installatie worden twee bestaande processen voor het eerst geïntegreerd in één systeem. Momenteel worden bij Brink Pluimveeproducten kipfilets in twee processtappen gepekeld: eerst injecteren met pekel en daarna tumblen. De tumbler is een vat van 1000 liter met enkele schotten dat wordt gevuld met circa 500 kg vlees en een x-aantal liters pekeloplossing (pekel is zout, opgelost in een mengsel van water en eiwitten). De bedoeling van dit proces is de kipfilets een betere smaak te geven.
Aan beide processtappen zit een nadeel. Het percentage pekel dat wordt toegevoegd door injecteren is vaak niet afdoende. Het tumblen kent dit probleem niet, maar vraagt een lange verblijftijd om de pekel in het vlees te laten trekken. Tevens treedt er veel verlies op van grondstoffen en ontstaat afvalwater dat is verontreinigd met zouten en eiwitten.
Ingenieursbureau Proval Innovations heeft een andere methode van tumblen ontwikkeld, de continue batch tumbler, waarbij de pekelinjectie en het tumblen in een continu proces zijn gecombineerd. De continu batch tumbler is gebaseerd op het principe om elk vleesdeeltje zo individueel mogelijk te behandelen. Men gebruikt hiervoor kleine containers van 7,5 tot 13 kg om het product in aanraking te brengen met pekel. Op deze manier wordt een mechanische actie gecreëerd waardoor de filets in zes minuten de pekel opnemen (2000 kg/uur) en van daaruit direct door kunnen naar de inpakafdeling.

Voordelen project:

Milieuverdienste:
- Energiezuinig systeem
- Vermindering afvalwater
- Geen vervuilingseenheden.

Economische gegevens:
De investeringen voor het ontwerpen en plaatsen van de continue batch tumbler zijn € 145.210. De kostenbesparingen op jaarbasis zijn € 77.012. De terugverdientijd is 1,9 jaar.

link to website