news
News

Bulgarije en Roemenië mogen beperkt voedselproducten binnen Europa leveren.

Mittwoch 3 Januar 2007

Ook al maken Bulgarije en Roemenië vanaf 1 januari 2007 deel uit van de EU, hun voedselproducten worden nog niet allemaal naar Europa geëxporteerd. In Roemenië zijn enkele honderden vlees-, vis- en zuivelbedrijven nog bezig zich aan te passen aan de EU-regels. Daartoe krijgen zij tot 2009 de tijd. Ondertussen mogen zij binnen Roemenië leveren, mits met speciale labels.

Voor gekwalificeerde Roemeense zuivelbedrijven geldt dat zij uitsluitend aan de EU mogen leveren als vaststaat dat ook de aangeleverde melk voldoet aan de eisen van Europa. Eventueel mag zo'n bedrijf niet-goedgekeurde melk via een totaal aparte productstroom verwerken voor gebruik in het land zelf.

Dierlijke producten gelabeld vóór 1 januari 2007 mogen uitsluitend in Bulgarije en Roemenië zelf verkocht worden, maar dienen na 2007 van de markt te worden gehaald. Bedrijven met een goedkeuring van voor de uitbreiding mogen wel aan Europa leveren, mits de labels tracebility mogelijk maken. Voor varkensproducten gelden extra regels wegens de varkenspest. Voor dierlijk zaad, eieren en embryo's gelden vergelijkbare overgangsregels.

link to website