news
News

Biologische bestrijdingsmiddelen niet altijd duurzamer

Freitag 23 Juli 2010

Biologische bestrijdingsmiddelen worden vaak aangekocht uit milieuoverwegingen. Vaak zijn ze milieuvriendelijker dan chemische varianten, maar uit Canadees onderzoek blijkt dat lang niet altijd het geval te zijn. Probleem bij veel biologische middelen is dat ze in grote doses moeten worden aangewend om even effectief te zijn. Een betere methode is de natuurlijke vijanden van ziekteverwekkers hun gang laten gaan, stellen de onderzoekers.

Professor Rebecca Hallet en onderzoeker Christine Bahlai onderzochten de effectiviteit en de milieugevolgen van zowel biologische insectenbestrijders als nieuwe synthetische producten. De toepassing van biologische producten is voor een deel ingegeven vanwege de zorg om het milieu. "Maar het is te eenvoudig om te stellen dat biologische bestrijdingsmiddelen beter zijn, gewoon omdat ze biologisch zijn. In sommige gevallen zijn biologische bestrijders zelfs schadelijker voor het milieu dan chemische varianten", stelt milieukundige Hallet. Probleem van sommige biologische middelen is dat ze in hoge doses gebruikt moeten worden om even effectief te zijn.

De Canadese onderzoekers bestudeerden de bestrijding van bladluis in sojateelt. Daarbij vergeleken ze vier chemische middelen en een biologisch product gebaseerd op aardolie. Eén van de conclusies luidt dat het biologische middel in relatief grote hoeveelheden moet worden gebruikt om bladluis te bestrijden, terwijl het onbedoeld ook andere insecten doodt die door bladluizen worden aangetrokken. De onderzoekers raden aan de natuurlijke vijanden van bladluizen de kans te geven het werk op te knappen door het biologisch middel niet in te zetten.

link to website