news
News

Belgisch bedrijf betrokken bij afvleesschandaal Duitsland

lunes 10 septiembre 2007

Een aanzienlijk deel van de 150 ton rot vlees die in Duitsland in pita döner werd verwerkt, werd doorverkocht door de firma Madigro uit Brugge. Dat is de firma van Vlaams parlementslid Agnes Bruyninckx (Vlaams Belang) en haar echtgenoot. Dat schrijft De Morgen. Duitsland is sinds vorige week in de ban van het grootste voedselschandaal ooit: 150 ton rot vlees werd tegen grove winst verkocht aan kebabzaken en opgegeten door consumenten.

De fraude, zo blijkt nu, gebeurde met de medewerking van de bvba Madigro uit Brugge, een voedingsbedrijf dat ook slachtafval (K3) verhandelt. Het Duitse weekblad Stern bericht uitvoerig over de weg die de diverse ladingen afgekeurd vlees aflegden. Op 12 juli werd 20,3 ton vanuit de firma Sonac in Bad Bramstedt naar het slachthuis Wertfleisch in Wertingen getransporteerd. Dat had nooit mogen kunnen, want de EU ziet streng toe op het gescheiden houden van K3 en vlees voor menselijke consumptie.

In Duitsland lukte het dankzij een administratieve 'omweg' langs België. Het rot vlees werd door Sonac verkocht aan Madigro, dat het op 16 juli tegen 27,45 cent per kilo verkocht aan de firma Wertfleisch. Die verkocht het vlees aan talloze kebabhandelaars in Berlijn. Madigro is het bedrijf van Vlaams parlementslid Agnes Bruyninckx (VB) en echtgenoot Freddy Bruyninckx. Hij zegt dat hij niet kon weten dat het K3-vlees in de Duitse voedselketen zou terechtkomen.

"Wij doen vaak zaken met Sonac. Als zij onze tussenkomst in een levering vragen, dan doen wij dat". Waarom moest in Duitsland 20 ton vlees worden gekocht om het bijna direct daarna door te verkopen aan een andere Duitse firma? "Zulke dingen gebeuren nu eenmaal soms in onze sector". Journalist Georg Wedemeyer van Stern betwijfelt sterk dat Madigro van niets wist. "Voor rot vlees wordt 10 à 15 cent per kilo betaald", zegt hij. "In dit dossier zie je prijzen opduiken van 30 tot 50 cent per kilo. Als Madigro 27,45 cent ontving, dan moeten ze daar op zijn minst een vermoeden gehad hebben dat er iets niet klopte. Zij hadden trouwens nooit rot vlees aan een slachthuis mogen verkopen. Dat is in strijd met de Europese regels".

Het Voedselagentschap bevestigt dat er een onderzoek tegen Madigro werd gevoerd, maar zegt te kunnen garanderen dat "het rot vlees nooit in de Belgische voedelketen is terechtgekomen". Volgens een document van het Rapid Alert System for Food and Feed, de Europese controledienst, heeft het wel weinig gescheeld. Op 24 augustus werd in Duitsland 11,4 ton rotzooi onderschept die eveneens na een papieren omweg bij Madigro 'geschikt' werd gemaakt voor consumptie. Het document vermeldt België als 'destination of deliveries'.(KS)

link to website