artículo principal
tecnología > otras técnicas de procesamiento > aglomeración
This article is not yet available in the language you selected

Agglomereren

Article index
 Doel
 Toepassingsgebied
 Beschrijving van technieken
 Opbouw-agglomereren
 Pers-agglomeratie

Doel

Agglomereren, letterlijk vertaald ophoping, wordt veelal toegepast om individuele delen van poeders, oplossingen en smelten samen te voegen tot korrels of brokken van uniforme grootte. Hierdoor ontstaat een handzaam product dat vele voordelen biedt. Zo zal er door agglomeratie minder stofvorming plaatsvinden en zal het transport en de dosering van poeders vereenvoudigd worden. Daarnaast wordt klontvorming tegengegaan en zal de oplosbaarheid worden bevorderd.

Toepassingsgebied

Er zijn vele manieren van agglomereren. Door deze verscheidenheid zijn er ook veel verschillende producten die met behulp van deze productiestap worden geproduceerd. Enkele voorbeelden zijn instant-producten, verschillende pastavormen, biscuits, chips en diverse zoetwaren, zoals suikerklontjes M&M’s, Mentos en drop.

Beschrijving van technieken

Zoals al beschreven zullen voor de agglomeratie individuele delen samengevoegd moeten worden. Hiervoor zullen er bindingen moeten worden aangebracht tussen de verschillende onderdelen binnen een product. Afhankelijk van het gewenste eindproduct moeten deze bindingen matig tot zeer sterk zijn. Deze bindingen kunnen tussen de deeltjes zelfs zijn, maar kunnen ook vanuit de krachten van de moleculen komen. De producent bepaalt hoe het eindproduct eruit moet komen te zien, dus hiermee ook welke bindingen nodig zijn voor zijn product. Hierbij wordt ook de manier van agglomereren bepaald.

Opbouw-agglomereren

Opbouw-agglomeratie begint met het bevochtigen van droog poeder. Dit poeder wordt plakkerig en kan vervolgens rustig met elkaar in contact worden gebracht. Hierdoor ontstaan vloeistofbruggen. Vervolgens dienen de agglomeraten te worden gedroogd om het samenklonten te stoppen. Dan zal kristallisatie optreden en worden, bij de juiste procesparameters, de gewenste bruggen gevormd.

Dit opbouw-agglomereren kan continue of batchgewijs. Bij het continu agglomereren wordt een constante hoeveelheid droog poeder een ronddraaiende trommel ingevoerd. Dit poeder wordt bevochtigd, waarna de ronddraaiende trommel er voor zorgt dat er contact wordt gemaakt; hierdoor ontstaan granules. De trommel staat onder een hoek, waardoor de granules vanzelf naar het einde van de trommel worden geleid. De granules krijgen een redelijk uniforme grootte. Vervolgens worden deze nog gedroogd met hete lucht.
Het batch-gewijze agglomereren wordt ook wel drageren genoemd. Hierbij wordt een vaste hoeveelheid van de grondstoffen aan een ronddraaiende trommel toegevoegd. Het verschil met de continue manier is dat het product ín de trommel wordt gedroogd. Op deze wijze worden bv. M&M’s en Mentos geproduceerd.

In plaats van een trommel kan men ook gebruik maken van een fluid bed. Ook hier wordt continue droog poeder toegevoerd en bevochtigd. Het poeder wordt met lucht naar boven gestuwd, waardoor het poeder alle kanten op springt en dus ook in contact met elkaar komt. Hierdoor ontstaat het samenklonten waarna de agglomeraten met dezelfde lucht wordt gedroogd. Er hoeft dus geen extra apparaat voor het drogen worden aangeschaft.

Omdat het gedroogde poeder bij bovenstaande manieren steeds opnieuw nat wordt gemaakt, gaat er energie verloren. Daarom hebben procesontwikkelaars bedacht dat door de juiste constructie agglomeratie ín de sproeitorens kan plaatsvinden. Hiertoe wordt er droog poeder via een cycloon weer teruggevoerd en op de plakkerige druppeltje gericht. Wanneer deze samenkomen zal de agglomeratie plaatsvinden waarna de agglomeraten onder aan de sproeitoren worden afgevoerd. Hier vindt nog eventuele verder agglomeratie plaats en wordt het eindproduct gerealiseerd middels drogen. Om energie te besparen is het mogelijk gebruik te maken van een meer-fasen-sproeidroger. Dit principe van agglomeren staat bekend als het ‘straight through-proces’.

Pers-agglomeratie

Bij pers-agglomeratie wordt poeder onder hoge druk tegen elkaar aan geperst. Door deze druk ontstaan er krachten tussen de moleculen van de verschillende poederdeeltjes. Afhankelijk van het gewenste eindproduct kan men kiezen om te persen met behulp van een matrijs of met walsen. Met behulp van matrijzen kan op een snelle manier veel tabletten worden vervaardigd en de walsen worden voornamelijk ingezet bij de productie van deegwaren.
Naast deze methoden is het mogelijk druk op te bouwen met behulp van een extruder. Het poeder wordt vooraan een worm ingebracht. Vervolgens wordt er druk opgebouwd en het product door een matrijs geperst. Vervolgens snijdt een mes het product op de juiste lengte af. Op deze wijze kunnen er allerlei verschillende productvormen worden gecreëerd. Zo worden verschillende chips- en pastavarianten met behulp van extruders geproduceerd.

forumReply to this article
All fields are required. Your personal information will not be displayed on our website. Hyfoma does not supply machines, but only refers to the companies that do. Most of the suppliers listed supply machines for the food industry, and do not produce food themselves.

Name: Email:
Función: Compañía:

aglomeración

This article is not yet available in the language you selected, solementa in Nederlands