artículo principal
clasificaciones > panadería > pan > oblea del arroz
This article is not yet available in the language you selected

Rijstwafel

Article index
 Productieproces rijstwafel
 Ingrediënten
 Kwaliteitscontrole
 Pellen
 Bevochtigen
 Poffen
 Besproeien
 Verpakken
Een rijstwafel is een wafel van gepofte rijst. Het product is een populair tussendoortje, omdat het weinig calorieën bevat. Het productieproces bestaat uit eenvoudige processen, die veel tijd en geld kosten.
Rijstwafels zijn er tegenwoordig in veel verschillende smaken. Zo zijn er gezouten rijstwafels, maar ook rijstwafels met verschillende kruiden, andere granen of voorzien van een laagje chocolade.

Productieproces rijstwafel

Ingrediënten

Voor de productie van rijstwafels is eigenlijk alleen de rijst van belang. De rijst moet voldoende in volume toenemen tijdens het koken. Over het algemeen wordt de voorkeur gegeven aan plakkerige rijst. Balilla rijst heeft goede eigenschappen om tot rijstwafels verwerkt te worden.
Wanneer er andere ingrediënten aan de rijstwafels worden toegevoegd, gebeurt dit pas aan het eind van het productieproces. Deze ingrediënten zouden anders voor een toename van breuk zorgen en de smaak komt op deze manier beter naar voren. Zout en granen kunnen eventueel wel voor het poffen worden toegevoegd.

Kwaliteitscontrole

De rijst wordt als padie aan de fabriek geleverd. Voordat deze rijst verder wordt verwerkt, wordt gecontroleerd op:
  • aanwezigheid van ongewenste delen
  • geur en smaak
  • aanwezigheid van pesticiden
  • vochtigheid (de rijst mag niet te vochtig zijn, zodat krokante rijstwafels worden verkregen).

Pellen

Nadat de rijst is goedgekeurd, start het proces met het verwijderen van ongewenste delen met behulp van zeven en lucht. Vervolgens worden de rijstkorrels gepeld. In deze machine laat men de rijst tussen twee met slijpstof gecoate metalen platen rollen, waardoor 80 tot 90% van de kafjes worden verwijderd. Vervolgens worden deze kafjes weggezogen en worden de gepelde korrels van de zwaardere ongepelde korrels gescheiden. De ongepelde korrels worden teruggeleid om alsnog van kun kafje te worden ontdaan.

Bevochtigen

De gepelde rijst wordt in water geweekt, zodat het gewenste vochtgehalte voor het poffen wordt verkregen. Daarnaast kunnen op dit moment het zout en de granen worden toegevoegd.

Poffen

De bevochtigde rijst wordt naar de vultrechters boven de pofmachines geleid. De vormen in deze pofmachines worden vanuit de vultrechters gevuld met de te poffen rijst. Vervolgens worden de vormen gesloten en opgewarmd tot 100°C, waarna een vacuüm wordt gecreëerd. Door het vergroten van de vorm na 8 tot 10 seconden wordt een nog groter vacuüm verkregen. Door de hitte en het vacuüm wordt het vocht geëlimineerd en poft de rijst. Hierdoor wordt de vorm gevuld met gepofte rijst en kleeft het geheel aan elkaar.

Besproeien

Nadat de rijst is gepoft, vallen de rijstwafels vanuit de pofmachine op een lopende band. Met behulp van sproeiers kan er zout of een andere smaakstof over de rijstwafels worden gesproeid. Doordat het vochtgehalte van de rijstwafels hierdoor wordt verhoogd, worden de rijstwafels door de lopende band door een tunneldroger geleid om het vochtgehalte weer te verlagen.

Verpakken

Voordat de rijstwafels automatisch worden verpakt, vindt een metaaldetectie en visuele controle plaats. Gebroken of verbrande rijstwafels worden verwijderd.
De verpakte rijstwafels worden in kartonnen dozen omverpakt en op een pallet gestapeld. Op deze manier is een houdbaarheid tot meer dan een jaar verkregen.

User comments

2010-06-23 00:40:20

Name: Editor
Een relatie zoekt fabrikanten van wafelpofmachines.
Betrokken leveranciers kunnen contact opnemen met de editor via info@hyfoma.com

forumReply to this article
All fields are required. Your personal information will not be displayed on our website. Hyfoma does not supply machines, but only refers to the companies that do. Most of the suppliers listed supply machines for the food industry, and do not produce food themselves.

Name: Email:
Función: Compañía:

Proceso descriptivo

oblea del arroz

Process description is not yet available in English, solementa in Nederlands